Πέμπτη 3 Ιουνίου 2010

Χαιρετισμός του Σωκράτη Ξυνίδη, Γραμματέα του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ στο 6ο Συνέδριο του ΣΥΝ

Φίλες και φίλοι,
Είμαι χαρούμενος που έχω την ευκαιρία να χαιρετίσω την έναρξη των διαδικασιών του 6ου Συνεδρίου του Συνασπισμού και να μεταφέρω τον χαιρετισμό και τις ευχές για επιτυχία του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ και πρωθυπουργού Γιώργου A. Παπανδρέου.
Ελπίζω και προσδοκώ το Συνέδριό σας να συμβάλλει με κάθε τρόπο στον μεγάλο αγώνα επιβίωσης που δίνει σήμερα η χώρα μας. Αυτός ο αγώνας είναι καθοριστικός. Επιλογή μας είναι να τον δώσουμε όχι απλά σε δημοσιονομικό και οικονομικό επίπεδο αλλά και σε επίπεδο αρχών.
Γιατί θέλουμε να οικοδομήσουμε μια κοινωνία αξιών, που θα διασφαλίζει την αξιοπρέπεια όλων μας.
Όλες μας οι προσπάθειες γίνονται με τα μάτια στραμμένα στην κοινωνία. Γιατί θέλουμε μέσα από την κρίση να αναγεννηθεί και ο δημόσιος βίος της χώρας. Γιατί θέλουμε μέσα από τον αγώνα επιβίωσης να δημιουργηθούν συνθήκες και προϋποθέσεις συμπαράταξης σε προοδευτική κατεύθυνση.
Λένε ότι οι παγκόσμιες συνθήκες δεν ευνοούν για κάτι τέτοιο.
Λένε ότι η Ευρώπη σήμερα είναι συντηρητική και δεν αφήνει περιθώρια σε ανανεωτικές και προοδευτικές κατευθύνσεις.
Ότι σήμερα όλα κατευθύνονται από ιερατεία και διευθυντήρια κάθε τύπου που κρατούν και θα κρατούν σε ομηρία τους πολίτες και τις προοδευτικές κυβερνήσεις.
Η αριστερά φίλες και φίλοι ξέρει ότι σε τέτοιες συνθήκες δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για αλλαγές. Αλλαγές στην κοινωνία προς όφελος των πολιτών.
Διάβαζα την άποψή σας για το ΠΑΣΟΚ και την κυβέρνησή του στο προσυνεδριακό σας κείμενο και οφείλω να σας πω σήμερα από το βήμα αυτό ότι ούτε εξαπατήσαμε τον ελληνικό λαό, ούτε έχουμε τον κεντρικό ρόλο στην ταξική επίθεση εναντίον του, ούτε χρησιμοποιούμε την κρίση ως μέσο εκβιασμού της κοινωνίας.
Εμείς δουλεύουμε καθημερινά, άοκνα, για να βρούμε εκείνους τους τρόπους που θα συμβάλλουν ώστε να είναι όσο το δυνατόν λιγότερο το βάρος για το λαό και επιχειρούμε να ανατρέψουμε ξεπερασμένες δομές που ακυρώνουν τις επίπονες προσπάθειες του.
Αγωνιζόμαστε, για να δημιουργήσουμε ένα νέο αναπτυξιακό μοντέλο που θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες των καιρών.
Προσπαθούμε να κατανείμουμε όσο πιο δίκαια μπορούμε τον παραγόμενο πλούτο και θα το κάνουμε με περισσότερα και καλύτερα όπλα στο μέλλον.
Αυτή την κρίση δεν την αντιμετωπίζουμε φοβικά. Αυτή την κρίση θα την κάνουμε ευκαιρία. Θα σταθούμε ξανά στα πόδια μας. Το χρωστάμε στην πατρίδα μας, το χρωστάμε στα παιδιά μας.
Σήμερα σε κάποιους βολεύει να δημιουργούν ιδεολογική σύγχυση ή και απαξίωση, ισχυριζόμενοι ότι πια δεν υπάρχουν ιδεολογικές γραμμές. Ότι η άσκηση της εξουσίας είναι σήμερα η ικανότητα να διοικείς και να έχεις καλά νούμερα. Κάτι σαν επιχείρηση δηλαδή. Εμείς ξέρουμε, όσο κι αν δεν αρέσει σε όσους θέλουν να διασφαλίσουν τα προνόμιά τους, ότι είμαστε η μεγάλη προοδευτική παράταξη και αγωνιζόμαστε με γνώμονα τις αξίες της ελευθερίας, της ισότητας, της αλληλεγγύης και της κοινωνικής δικαιοσύνης.
Φίλες και φίλοι,
Έχουμε πολλές κοινές αναφορές. Και ιστορικές και ιδεολογικές.
Είναι γεγονός ότι οι πολιτικοί μας σχηματισμοί έχουν περάσει από πολλές και ως συνήθως όχι ειδυλλιακές φάσεις.
Άποψη και θέση μου, την οποία έχω εκφράσει πολλές φορές, είναι ότι μας ενώνουν πολλά.
Σίγουρα πολύ περισσότερα από όσα μας χωρίζουν.
Νιώθουμε ότι το ίδιο σκέφτεται και μεγάλη μερίδα των πολιτών που μας ψηφίζουν. Έχουμε μάθει να αγωνιζόμαστε. Έχουμε μάθει να διεκδικούμε ένα σύστημα δικαίου, ισότητας, σεβασμού κοινών αξιών, βασισμένο στους θεσμούς της συμμετοχής και της δημοκρατίας. Έχουμε μάθει να ελπίζουμε σε ένα πιο δίκαιο αύριο. Όμως αυτό το «αύριο» μπορεί να μην είναι και τόσο μακρινό, μπορεί να είναι και σήμερα.
Στη νέα εποχή, η αριστερά πρέπει να απεμπλακεί από τη στείρα άρνηση, τον μόνιμα καταγγελτικό λόγο και τις πολιτικές πρακτικές περασμένων δεκαετιών. Στην εποχή της παγκοσμιοποίησης, στην εποχή της κρίσης ο πολιτικός μας ρόλος είναι να παράξουμε προτάσεις, να δώσουμε διέξοδο στα καθημερινά προβλήματα του πολίτη, να απαλλάξουμε τον τόπο από τα βαρίδια της αδιαφάνειας και της διαπλοκής.
Βρισκόμαστε μπροστά σε μεγάλες προκλήσεις, αλλά και σε μεγάλες ευκαιρίες.
Έχουμε πολλά να κερδίσουμε αν ανταλλάξουμε προβληματισμούς και εμπειρίες. Ίσως έτσι να δικαιωθεί και το σύνθημα: «Επανάσταση στη σκέψη – Τόλμη στη ζωή – Ανανέωση στην πολιτική».
Καλή επιτυχία στο συνέδριό σας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου