Πέμπτη 3 Ιουνίου 2010

Χαιρετισμός του Αντώνη Νταβανέλλου εκ μέρους της Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ στο 6ο Συνέδριο του ΣΥΝ


Συντρόφισσες και σύντροφοι,
Εκ μέρους της Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, μεταφέρω τους πιο θερμούς χαιρετισμούς στο Συνέδριό σας και τις πιο ειλικρινείς ευχές για καλή επιτυχία στις εργασίες σας.
Το Συνέδριό σας συγκαλείται σε συνθήκες κυριολεκτικά ιστορικές. Το πρόγραμμα της κυβέρνησης, της Ε.Ε. και του Δ.Ν.Τ. αποτελεί μία μετωπική επίθεση στα εργατικά και κοινωνικά δικαιώματα. Ο μισθός, η σύνταξη, οι κοινωνικές δαπάνες, όλες οι κατακτήσεις που συνδέονταν με την εργασία, οδηγούνται σε μία πρωτοφανή υποβάθμιση. Αν το πρόγραμμα αυτό επιβληθεί, θα έχουμε μία καινούργια πραγματικότητα, έναν πολύ πιο αρνητικό συσχετισμό δύναμης ανάμεσα στο κεφάλαιο και τον εργαζόμενο λαό.
Η επίθεση αυτή προωθείται με έναν τρόπο που αναδεικνύει ένα βαθύ πρόβλημα δημοκρατίας: Αποφάσεις κρίσιμες για τη ζωή εκατομμυρίων ανθρώπων επαφίενται σε ένα στρώμα διεθνών και ντόπιων εμπειρογνωμόνων, στελεχών των Τραπεζών και των διαβόητων αγορών, που κανείς δεν εξέλεξε και κανείς δεν μπορεί να ελέγξει.
Μια άλλη απεικόνιση αυτού του ουσιαστικού ελλείμματος δημοκρατίας είναι και η στάση του κυβερνητικού κόμματος. Που κέρδισε τις εκλογές υποσχόμενο στους εργαζόμενους ότι θα τους υπερασπιστεί μέσα στην κρίση, ενώ σήμερα δρα με βάση αποκλειστικά τα συμφέροντα των βιομηχάνων και των τραπεζιτών, απειλώντας τους εργαζόμενους με μια πρωτοφανή ισοπέδωση των πιο ουσιαστικών κατακτήσεών τους. Είμαστε πλέον και στην Ελλάδα μάρτυρες της βαθιάς νεοφιλελεύθερης μετάλλαξης της σοσιαλδημοκρατίας, που επιτρέπει στα κόμματά της να αναλαμβάνουν κρίσιμες αποστολές για το κεφάλαιο, να αναλαμβάνουν να προωθήσουν πολιτικές που ακόμα και τα παραδοσιακά συντηρητικά κόμματα της δεξιάς θα δίσταζαν ή δεν θα μπορούσαν να αναλάβουν.
Η διαπίστωση αυτή έχει σημασία για την τακτική μας και πρέπει να οδηγήσει στο κλείσιμο κάποιων συζητήσεων στο εσωτερικό μας. Η ιδρυτική θέση του ΣΥΡΙΖΑ ότι η Αριστερά οφείλει να διεκδικήσει την κοινωνική βάση της σοσιαλδημοκρατίας, αλλά ταυτόχρονα η ακλόνητη πεποίθηση, ότι αυτό είναι εφικτό μόνο με την απόλυτη ανεξαρτησία από τις σοσιαλδημοκρατικές ηγεσίες, με την πλήρη σύγκρουση με τις κυβερνητικές πολιτικές, πιστεύουμε ότι έχει πλήρως επιβεβαιωθεί από τις εξελίξεις.
Συντρόφισσες και σύντροφοι,
Το διαβόητο μνημόνιο φέρει την υπογραφή της Ε.Ε.. Σε πανευρωπαϊκό επίπεδο οι απεργίες, οι διαδηλώσεις, οι αγώνες των φτωχών έχουν να αντιμετωπίσουν, εκτός από τις κυβερνήσεις, και την πολιτική της Κομισιόν, του Ecofin, της υπαρκτής ηγεσίας της Ε.Ε..
Στο εγχείρημά μας υπήρχε από την αρχή μία διεθνιστική, μία ευρωπαϊκή διάσταση: στο ιδρυτικό DNA μας είναι γραμμένες λέξεις και έννοιες όπως Γένοβα, όπως Φλωρεντία, όπως Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Φόρουμ. Όμως, σήμερα, περισσότερο από ποτέ, γίνεται καθαρό ότι αυτή η αναφορά στην Ευρώπη των αγώνων, στην Ευρώπη των εργατών, στην Ευρώπη της αντίστασης, είναι ασύμβατη, είναι σε πλήρη σύγκρουση, με την πολιτική της Ε.Ε., της Ευρώπης των από πάνω, της Ευρώπης των τραπεζιτών και του πιο άγριου νεοφιλελευθερισμού. Οι ίδιες οι αποφάσεις της ηγεσίας της Ε.Ε. βοηθούν στο ξεκαθάρισμα των αυταπατών. Η εμπλοκή του Δ.Ν.Τ. στις ευρωπαϊκές υποθέσεις αποδεικνύεται ότι δεν οφειλόταν σε μια ιδιομορφία της ελληνικής κρίσης και σήμερα επεκτείνεται σε όλη την ευρωζώνη. Η κρίση του συστήματος είναι τόσο βαθιά, που ο λεγόμενος ευρωατλαντισμός προβάλει σαν μοναδική μέθοδος για τον έλεγχό της. Με αντίτιμο, όμως, να απειλείται η Ευρώπη, ένα από τα κέντρα του παγκόσμιου συστήματος, με κοινωνική ερημοποίηση. Είμαστε μπροστά σε σοβαρά, σε ιστορικά καθήκοντα. Η πολιτική των κυρίαρχων τάξεων, των κυβερνήσεων, της Ε.Ε. και του Δ.Ν.Τ., δεν επιδέχεται επιδιορθώσεων και τροποποιήσεων. Το στοίχημα που βρίσκεται μπροστά μας είναι η ανατροπή της.
Η απεργία της Πέμπτης του Μάη, ο θυμός των μεγάλων εργατικών μπλόκ, η πολιτικοποίηση και τα συνθήματά τους, έδειξαν ότι η κοινωνία έχει το απαραίτητο δυναμικό για αυτήν την ανατροπή. Η Αριστερά είναι μπροστά στην πρόκληση να εκφράσει πολιτικά αυτόν τον κόσμο, να οργανώσει τον αγώνα του, να συγκρουστεί με το πολιτικό δυναμικό που στοιχίζεται πίσω από το Μνημόνιο, να ανοίξει νέες προοπτικές.
Η ιδρυτική διακήρυξη του ΣΥΡΙΖΑ ενέγραψε το ενωτικό εγχείρημα της Ριζοσπαστικής Αριστεράς στη μεγάλη παράδοση της διεκδίκησης του σοσιαλισμού. Η θέση αυτή έχει πλήρως επιβεβαιωθεί από την κρίση του συστήματος, από την κρίση του καπιταλισμού, που φέρνει στην ημερήσια διάταξη ξανά το ζήτημα της συνολικής ανατροπής.
Η κατεύθυνση αυτή μας δίνει τη δύναμη να απαντήσουμε όλες τις πιο συγκεκριμένες προκλήσεις.
Μας λένε ότι το χρέος κάνει αναγκαίες όλες τις αντεργατικές και αντικοινωνικές πολιτικές. Απαντάμε ότι οι εργαζόμενοι δεν δανείστηκαν, δεν επωφελήθηκαν από το δημόσιο χρέος και κατά συνέπεια δικαιούνται απολύτως να αντιτάξουν την αποκήρυξη του χρέους, να δηλώσουν ως απολύτως θεμιτή τη θέση «δεν πληρώνω!» προκειμένου να σώσουν τις κατακτήσεις και τα δικαιώματά τους.
Μας λένε, δεν υπάρχουν τα λεφτά! Απαντάμε: Φορολογήστε τους πλούσιους, τσακίστε την εισφοροδιαφυγή, ελέγξτε τις Τράπεζες και την κερδοσκοπία, μειώστε την τρέλα των εξοπλισμών και τότε η χρηματοδότηση των εργατικών και λαϊκών αιτημάτων είναι εύκολη και ρεαλιστική. Τα 15 σημεία του προγράμματος πάλης του ΣΥΡΙΖΑ είναι σήμερα απολύτως επίκαιρα και αναγκαία.
Συντρόφισσες και σύντροφοι,
Τα μάτια όλης της Ευρώπης είναι στραμμένα πάνω μας. Περιμένουν από την αντίσταση εδώ, το σύνθημα για έναν γενικότερο πανευρωπαϊκό ξεσηκωμό.
Παντού, η ενότητα στη δράση γίνεται κατανοητή ως η βασική μέθοδος για την κλιμάκωση των αγώνων, για την αντεπίθεση της Αριστεράς.
Τη μέθοδο αυτή την έχουμε κατοχυρώσει με την ίδρυση και δράση του ΣΥΡΙΖΑ. Πρόκειται για μία κατάκτηση που οφείλουμε να προστατεύσουμε, να βελτιώσουμε, να επεκτείνουμε. Είναι στο χέρι όλων μας να διαψεύσουμε τις Κασσάνδρες των συγκροτημάτων που επιθυμούν, που προπαγανδίζουν, που επιδιώκουν τη διάλυση είτε τη διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ.
Το Συνέδριό σας πρέπει να είναι ένα βήμα προς την κατεύθυνση αυτή και να ακολουθήσει η κοινή πορεία όλων μας προς την 4η Π.Σ. του ΣΥΡΙΖΑ, που οφείλει να παραδώσει το εγχείρημα ενότητας της Ριζοσπαστικής Αριστεράς πιο προωθημένο, πιο συνδεδεμένο με τους αγώνες, πιο δημοκρατικό, ελεγχόμενο και τροφοδοτούμενο από τους χιλιάδες και χιλιάδες αγωνιστές και αγωνίστριες της Αριστεράς, που σήμερα παρακολουθούν με ελπίδα, με προσοχή αλλά και με αυστηρότητα τις αποφάσεις όλων μας.
Καλή επιτυχία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου