Η Επιτροπή Περιβάλλοντος ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης διοργάνωσε Ημερίδα με θέμα τη Διαχείριση Απορριμμάτων, την Κυριακή 29 Ιανουαρίου 2012, στην ΕΔΟΘ. Σε μια διαδικασία που κράτησε πάνω από 2,5 ώρες (12:00 - 14:30) παρουσιάστηκαν οι θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ για τη διαχείριση των απορριμμάτων και συζητήθηκαν σχετικά θέματα που αντιμετώπισε η Περιφερειακή Παράταξη ‘Ριζοσπαστική Αριστερή Ενότητα’, η Δημοτική Κίνηση ‘Θεσσαλονίκη-Ανοιχτή Πόλη’, καθώς και οι εργαζόμενοι στην τοπική αυτοδιοίκηση. Επίσης, παρουσιάστηκαν τοπικά ζητήματα και κινηματικές δράσεις στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και το Πολεοδομικό Συγκρότημα Θεσσαλονίκης.
Στο πρώτο σκέλος της Ημερίδας, ο Γιάννης Γρηγοριάδης από την Επιτροπή Περιβάλλοντος του ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης επεσήμανε την ανάγκη ριζικής αναθεώρησης του Περιφερειακού Σχεδιασμού από την πανάκριβη και περιβαλλοντικά προβληματική θερμική/ενεργειακή αξιοποίηση (καύση), στις αποκεντρωμένες, περιβαλλοντικά ασφαλείς και οικονομικά δίκαιες λύσεις διαχείρισης, οι οποίες προτάσσουν την πρόληψη-ελαχιστοποίηση της παραγωγής αποβλήτων και την ανακύκλωση-κομποστοποίηση με διαλογή στην πηγή, σε μια ευρύτερη προοπτική αλλαγής των παραγωγικών και καταναλωτικών προτύπων.
Ο Περιφερειακός Σύμβουλος Γιώργος Θεοδωρόπουλος παρουσίασε την υφιστάμενη κατάσταση στη διαχείριση απορριμμάτων ανά Περιφερειακή Ενότητα στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Τόνισε ότι η χρηματοδότηση που προβλέπεται από τον επιχειρησιακό σχεδιασμό δεν αρκεί για την αποκατάσταση των Χώρων Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Απορριμμάτων (έχει προβλεφθεί χρηματοδότηση για μόλις 10 από τους 99 ΧΑΔΑ που πρέπει να αποκατασταθούν). Την ίδια στιγμή επιλέγονται έργα υψηλού κόστους στη διαχείριση των απορριμμάτων, ενώ έχει τεθεί στο περιθώριο η ανακύκλωση και η κομποστοποίηση. Τέλος, υπογράμμισε την υπερδιαστασιολόγηση σε έργα διαχείρισης απορριμμάτων, όπως ο Σταθμός Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων στην Ευκαρπία, που γεννούν υπόνοιες για εισαγωγή σκουπιδιών.
Ο Δημοτικός Σύμβουλος Τριαντάφυλλος Μηταφίδης αναφέρθηκε στις απόπειρες ιδιωτικοποίησης που επιχειρούνται στον Δήμο Θεσσαλονίκης, οι οποίες δικαιολογούνται στη βάση της αποτυχίας των διοικήσεων του Δήμου στο θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων και οι οποίες, ενώ βαφτίζονται πιλοτικές, έχουν μια σειρά από δραματικές συνέπειες για τους εργαζόμενους στην αποκομιδή των απορριμμάτων. Σημείωσε ότι τη στιγμή που ο στόλος των απορριμματοφόρων στον Δήμο Θεσσαλονίκης δεν είναι δυνατόν να ανταποκριθεί σε στοιχειώδεις ανάγκες της αποκομιδής και ξοδεύονται σημαντικά ποσά για την επισκευή των οχημάτων, η διοίκηση του Δήμου αρνείται την πρόταση της Δημοτικής Κίνησης ‘Θεσσαλονίκη-Ανοιχτή Πόλη’ για παραγγελία απορριμματοφόρων από την Ελληνική Βιομηχανία Οχημάτων. Ανέφερε, ακόμη, το παράδειγμα του Δήμου Ελευσίνας που πέτυχε σημαντικό ποσοστό ανακύκλωσης απορριμμάτων με διαλογή στην πηγή.
Ο Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας της ΠΟΕ-ΟΤΑ Μηνάς Μοναστηρίδης μίλησε για την επιχειρούμενη ιδιωτικοποίηση της διαχείρισης των απορριμμάτων που έρχεται σε συνέχεια της εφαρμογής του Καλλικράτη και του Μνημονίου και οδηγεί σε μαζικές απολύσεις. Αντιπαρέβαλε τη δημόσια και κοινωνική διαχείριση των απορριμμάτων, που μπορεί να δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας (π.χ. στην περίπτωση της ανακύκλωσης), με την ιδιωτικοποίηση, που υπόσχεται επισφαλείς θέσεις εργασίας και ανεργία. Επεσήμανε ότι όταν το δημόσιο υποχρεούται να καταβάλει το κόστος συγκεκριμένων ποσοστήτων απορριμμάτων ετησίως σε ιδιωτικές εταιρείες στις αναθέσεις που γίνονται με τη μέθοδο ΣΔΙΤ, τότε προφανώς ανατρέπεται η λύση της ανακύκλωσης.
Στο δεύτερο σκέλος της Ημερίδας, ο Γιώργος Ουρσουζίδης, μέλος αντιπροσωπείας του ΤΕΕ στο Παράρτημα Ημαθίας, αναφέρθηκε στην περίπτωση του Χώρου Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων Ημαθείας ως το πλέον χαρακτηριστικό παράδειγμα προς αποφυγή για τη χωροθέτηση ενός ανάλογου έργου, αφού ο προτεινόμενος χώρος για τον ΧΥΤΥ βρίσκεται δίπλα σε περιοχή Natura 2000 και μόλις λίγα μέτρα μακριά από τον ταμιευτήρα στον Αλιάκμονα, από όπου υδροδοτείται η Θεσσαλονίκη. Παρουσίασε μια σειρά από γεγονότα που φωτογραφίζουν συγκεκριμένα συμφέροντα στον τομέα της διαχείρισης των απορριμμάτων. Χαρακτήρισε, δε, αδιανόητο το γεγονός ότι προβλέπονται πάνω από ένα εκατομμύριο Ευρώ για την προπαγάνσιση του έργου στην τοπική κοινωνία, προκειμένου να προληφθούν ή να αντιμετωπιστούν οι ενδεχόμενες αντιδράσεις των κατοίκων της περιοχής.
Ο Θόδωρος Μαυρίδης από το Δίκτυο Συλλόγων και Φορέων κατά της κατασκευής του Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων στην Ευκαρπία ζήτησε τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης στην κινητοποίηση του Δικτύου. Στην ήδη βεβαρημένη περιβαλλοντικά περιοχή της Ευκαρπίας έρχεται να προστεθεί ένας γιγάντιος ΣΜΑ, ο οποίος θα δέχεται τον μεγαλύτερο όγκο των απορριμμάτων του Δήμου Θεσσαλονίκης και άλλων Δήμων του πολεοδομικού συγκροτήματος. Το Δίκτυο έχει αντιπροτείνει αλλαγή χωροθέτησης του ΣΜΑ σε οικόπεδο του πρώην Δήμου Ευκαρπίας 3χλμ μακρύτερα από τη σημερινή θέση, η οποία απέχει μόλις 100 μέτρα από το ΤΙΤΑΝ. Το Δίκτυο τονίζει ακόμη ότι ο Περιφερειακός Σχεδιασμός του 2005 προβλέπει την κατασκευή 7 ΣΜΑ στην Περιφερειακή Ενότητα της Θεσσαλονίκης και προτείνει την ισοκατανομή των απορριμμάτων στους ΣΜΑ.
Η Κωνσταντίνα Στόϊου από τον Περιβαλλοντικό Σύλλογο Ασσήρου ‘Φίλοι της Γης’ υπογράμμισε ότι οι μελέτες που γίνονται για τα έργα στη διαχείριση των απορριμμάτων προβλέπουν μια σειρά από μέτρα που δεν τηρούνται, γιατί δεν υπάρχουν αξιόπιστοι μηχανισμοί παρακολούθησης των μέτρων αυτών. Το γεγονός αυτό ενισχύει την καχυποψία των πολιτών αναφορικά με την αποτελεσματικότητα των ελέγχων που μπορούν να διενεργήσουν οι δημόσιες υπηρεσίες. Ανέφερε τις περιπτώσεις απόρριψης νοσοκομειακών αποβλήτων και ραδιενεργών υλικών στον ΧΥΤΑ Μαυρορράχης, οι οποίες διερευνήθηκαν μετά από την πίεση του Περιβαλλοντικού Συλλόγου. Σημείωσε ακόμη την ανάγκη συγκρότησης Επιτροπών Κοινωνικού Ελέγχου για την παρακολούθηση των περιβαλλοντικών μέτρων και τη συμμετοχή του Περιβαλλοντικού Συλλόγου Ασσήρου στην Πρωτοβουλία Κοινωνικής Διαχείρισης Απορριμμάτων που επισκέπτεται χωριά της περιοχής για να ενημερώσει τους πολίτες.
Στην Ημερίδα συμμετείχαν με παρεμβάσεις οι Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Α΄ Θεσσαλονίκης Τάσος Κουράκης και Β΄ Θεσσαλονίκης Ευαγγελία Αμμανατίδου-Πασχαλίδου. Οι Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ έδωσαν παραδείγματα για τον τρόπο με τον οποίο οι θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ εκφράζονται στο επίπεδο του κοινοβουλευτικού ελέγχου και δήλωσαν τη συμπαράστασή τους στις κινητοποιήσεις των πολιτών.
Η Ημερίδα ανέδειξε ως βασική προτεραιότητα για τον ΣΥΡΙΖΑ τη στήριξη των κινηματικών δράσεων ενάντια σε κάθε μορφή ιδιωτικοποίησης της διαχείρισης απορριμμάτων και ενάντια σε κάθε σχεδιασμό που περιλαμβάνει ως κεντρική επιλογή την καύση των απορριμμάτων. Οι κινητοποιήσεις των τοπικών κοινωνιών στη Βέροια, την Άσσηρο και την Ευκαρπία δείχνουν ότι τα κινήματα σε τοπικό επίπεδο μπορούν να υποστηρίξουν με επαρκή τεκμηρίωση τα αιτήματά τους, μπορούν να εντάξουν σημαντικό αριθμό πολιτών στις δράσεις τους και να δικτυωθούν με συλλογικότητες που δραστηριοποιούνται τοπικά, ενώ, τέλος, μπορούν να διεκδικήσουν τον κοινωνικό έλεγχο στη διαχείριση των απορριμμάτων, με στόχο τη διασφάλιση μιας καλύτερης ποιότητας ζωής.
Επιτροπή Περιβάλλοντος ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου