Τετάρτη 23 Μαΐου 2012

ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΕΝΤΥΠΩΣΕΩΝ ΑΠΟ ΣΕΒ ΚΑΙ ΓΣΕΕ!



Η ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΑΝΟΙΓΕΙ ΔΡΟΜΟΥΣ ΓΙΑ ΕΠΑΝΑΦΟΡΑ ΕΡΓΑΣΙΑΚΩΝ ΚΑΤΑΚΤΗΣΕΩΝ 

ΕΠΑΝΑΦΟΡΑ ΤΩΡΑ ΤΟΥ ΚΑΤΩΤΑΤΟΥ ΜΙΣΘΟΥ, ΤΗΣ ΜΕΤΕΝΕΡΓΕΙΑΣ, ΤΩΝ ΣΥΛΛΟΓΙΚΩΝ ΣΥΜΒΑΣΕΩΝ ΚΑΙ ΤΗΣ ΔΙΑΙΤΗΣΙΑΣ!

 ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΕΝΤΥΠΩΣΕΩΝ ΑΠΟ ΣΕΒ ΚΑΙ ΓΣΕΕ!


Η παρέμβαση του ΣΥΡΙΖΑ με την επίσκεψη του προέδρου του Α. Τσίπρα στον Υπουργό Εργασίας κ. Α. Ρουπακιώτη για την κατάργηση της άρσης της μετενέργειας, την επαναφορά του κατώτερου μισθού, την προστασία των συμβάσεων και των άλλων εργασικών κατακτήσεων, φαίνεται ότι δημιουργεί νέα δεδομένα στο εργασιακό τοπίο.
Μετά την πρωτοβουλία του ΣΥΡΙΖΑ παρενέβη ο ΣΕΒ εξαναγκαζόμενος ουσιαστικά να αποδεχθεί, έστω και με σκληρές προυποθέσεις, ως κατ' αρχήν βάσιμο το αίτημα για την επαναφορά του κατώτερου μισθού αλλά και του χρόνου της μετενέργειας στους έξι μήνες.
Ο ΣΕΒ με την παρέμβασή του αυτή επιχειρεί όχι μόνο να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, αλλά και να «αδειάσει» τον Ευ. Βενιζέλο που σε δηλώσεις του ανέφερε ότι οι ανατροπές στον κατώτερο μισθό, το ζήτημα της μετενέργειας και των συλλογικών συμβάσεων ήταν απαίτηση των εργοδοτών και έγινε σε συνεννόηση του ΣΕΒ με την τρόικα.
Βεβαίως, πρέπει να επισημάνουμε ότι ο ΣΕΒ, ενώ υποχρεώνεται κάτω από την πίεση των εξελίξεων να αποδεχθεί κατ’ αρχήν την επαναφορά του κατώτερου μισθού και την επαναφορά της μετενέργειας, επιχειρεί να θέσει τέτοιες προϋποθέσεις για την υλοποίησή τους, που αν αυτές υλοποιηθούν το κέρδος για τις επιχειρήσεις θα είναι πολύ μεγαλύτερο.


Ουσιαστικά ο ΣΕΒ, από τα στοιχεία που έχουν γίνει γνωστά μέχρι στιγμής, ζητά να προηγηθεί μιας απόφασης για την επαναφορά του κατώτατου μισθού και της μετενέργειας, συμφωνία των συνδικάτων στην περαιτέρω μείωση των ασφαλιστικών εισφορών καθώς και των μισθών των κλαδικών συμβάσεων. Μια τέτοια κατεύθυνση, βεβαίως, πρέπει σε κάθε περίπτωση να αποκρουστεί αφού οδηγεί σε νέα κατρακύλα τους μέσους μισθούς και σε κατάρρευση των ασφαλιστικών ταμείων.
Την ίδια ώρα η ηγεσία της ΓΣΕΕ (ΠΑΣΚΕ – ΔΑΚΕ) αποκαλύπτει για άλλη μια φορά τον απαράδεκτο ρόλο της, αφού με ανακοίνωσή της, αντί να ζητήσει την άμεση επαναφορά όλων των εργατικών κατακτήσεων, που κατάργησε η μνημονιακή λαίλαπα, πετάει στην ουσία την «μπάλα στην εξέδρα» με «άλλα λόγια ν' αγαπιόμαστε».
Πάντως οι σημερινές εξελίξεις, που ακολούθησαν την πρωτοβουλία του ΣΥΡΙΖΑ, έρχονται να δείξουν ότι το αντεργατικό οπλοστάσιο που διαμόρφωσε το μνημόνιο τρίζει συθέμελα και μπορεί να εκπέσει οριστικά αν ολοκληρωθεί η νίκη των ριζοσπαστικών αριστερών δυνάμεων με τους αγώνες των εργαζομένων και την ψήφο του ελληνικού λαού στις 17 Ιουνίου.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου