Κυριακή 30 Σεπτεμβρίου 2012

Ανοιχτή Λαϊκή Συνέλευση Κορυδαλλού

ένα ενδιαφέρον κείμενο για την Ανοιχτή Λαϊκή Συνέλευση Κορυδαλλού
Κάθε Δευτέρα,7:30 μ.μ. στον πεζόδρομο πάνω από την πλατεία Ελευθερίας(έξω από το σχολείο) Tο παρακάτω κείμενο απευθύνεται κυρίως στα μέλη που αποχώρησαν από τη Συνέλευση.
 Α. Γιατί πρέπει να συνεχιστεί η προσπάθεια δημιουργίας συνελεύσεων.
Ο λόγος που πρέπει να συνεχιστεί αυτή η προσπάθεια προκύπτει από το ερώτημα «Τι είναι συνέλευση». Αν τις συνελεύσεις τις προσδιορίσουμε ως μικρά τοπικά «κοινοβούλια», τότε αυτές αποτελούν ένα μαζικό (συλλογικό)-ενωτικό τρόπο δράσης διότι αντανακλούν την κοινωνική συνείδηση όπως αυτή έχει διαμορφωθεί σε μια συγκυρία˙ πράγμα το οποίο δεν μπορεί να συμβεί από μία πολιτική οργάνωση. Αν δηλαδή κάθε συνέλευση συνιστά μια προσπάθεια δημιουργίας πραγματικής εκπροσώπησης του λαού, αν αποτελεί συνείδηση ότι το υπάρχον κοινωνικό σύστημα δεν εκφράζει καθόλου τις ανάγκες του, τότε αυτή είναι μία (για να χρησιμοποιήσουμε και μία ορολογία των συντρόφων που αποχώρησαν) πολιτική αντιδομή, ακόμη και όταν δε στρέφεται ενάντια στην κυρίαρχη εξουσία. Διότι πάντα υποκείμενό της είναι ο λαός.

Β. Οι δυσκολίες που υπάρχουν στην προσπάθεια συγκρότησης συνελεύσεων.
1.Επειδή οι συνελεύσεις στην παρούσα κατάσταση είναι πολύ μικρές έχουν αναγκαστικά ένα μικρό αντικείμενο ή πεδίο δράσης, δεν μπορούν δηλαδή να επέμβουν στον τρόπο λειτουργίας της οικονομίας και του κράτους. Όταν αυτές γίνουν πραγματικά συνελεύσεις, όταν δηλαδή φτάσουν να εκπροσωπούν μεγάλες ποσοστό του κόσμου, τότε θα μπορούν να θέσουν το ζήτημα της νομιμότητας του κυρίαρχου τρόπου λειτουργίας της κοινωνίας.
2.Μια μεγάλη δυσκολία προκύπτει από την παθητική στάση του κόσμου. Ο κόσμος έχει μάθει να αναθέτει τα προβλήματα που τον αφορούν σε άλλους. Το γεγονός όμως ότι μία μερίδα του κόσμου προσπαθεί να δημιουργήσει συνελεύσεις δείχνει ότι η δυσκολία αυτή μπορεί να ξεπεραστεί από κει που βρίσκεται η ρίζα της.
3. Δυσκολίες εμφανίστηκαν κατά τη γνώμη μας στον τρόπο εσωτερικής λειτουργίας της συνέλευσης. π.χ. Αν η συνέλευση πρέπει να είναι ανοιχτή σε όλους αλλά με κάποιους όρους,αν η συμπεριφορά κάποιων ατόμων δεν ήταν πρέπουσα, αν υπήρχαν περιπτώσεις που δεν μπορούσε να παρθεί μία απόφαση, αλλά και αν κάποιοι δεν συμμετείχαν ενεργά στις αποφάσεις που λαμβάνονταν, τότε νομίζουμε ότι αυτά αλλά και άλλα που παρουσιάστηκαν και θα παρουσιαστούν στο μέλλον μπορούν να ξεπεραστούν με ένα πραγματικά δημοκρατικό τρόπο λειτουργίας της. (Πιστεύουμε ότι η δημοκρατία είναι ο μοναδικός τρόπος επίλυσης των συγκρούσεων μεταξύ διαφορετικών απόψεων;)
4. Επειδή οι συνελεύσεις δεν είχαν πλήρως ικανοποιητική εξέλιξη προκάλεσαν απογοήτευση στα μέλη τους. Η απογοήτευση δεν είναι δικαιολογημένη, διότι αυτές έχουν το πολύ ενάμιση χρόνο δράσης, διότι μπορούμε να μαθαίνουμε από τα λάθη μας και κυρίως να εφαρμόζουμε νέους τρόπους δράσης. Διότι δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η τρέχουσα οικονομική κατάσταση είναι πολύ πρόσφορη για τη δημιουργία τέτοιων –αυτόνομων- εγχειρημάτων όπως είναι οι συνελεύσεις. Είναι αναγκαίο να αφήσουμε πίσω μας την αδικαιολόγητη απογοήτευση και να προωθήσουμε μέσω της συνέλευσης τις δράσεις μας απέναντι στον κλοιό της φθίνουσας οικονομικής κατάστασης.

Γ. Τι μπορούν να κάνουν οι συνελεύσεις στην παρούσα φάση.
Αν δεχτούμε την άποψη ότι η συνέλευση δεν είναι τίποτε άλλο παρά μια προσπάθεια να χτιστεί μια πραγματική δημοκρατία από τα κάτω από την κοινωνία, ότι οι συνελεύσεις δεν είναι πολιτικές οργανώσεις (αν και θα μπορούσαν αυτές ίσως στο μέλλον να συμμετέχουν υπό όρους), τότε βασικός στόχος της συνέλευσης είναι να κάνει συνείδηση στον κόσμο ότι μόνο αυτός δρώντας συλλογικά (δημοκρατικά) μπορεί να λύσει το πρόβλημά του.Επομένως παρά τις διαφορετικές ιδεολογικές απόψεις που εκφράζονται στη συνέλευση θα πρέπει πάντα να θυμόμαστε ότι δε βρισκόμαστε στο χώρο αυτό για να υποκαθιστούμε αλλά για να ενθαρρύνουμε τηνπρωτοβουλία του κόσμου.Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι όλες οι κοινωνίες που έχουν εμφανιστεί ως τώρα δεν προέκυψαν ως εφαρμογή μιας θεωρίας (χωρίς να σημαίνει αυτό ότι οι θεωρίες δεν είναι ωφέλιμες).




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου