Τρίτη 22 Μαΐου 2012

Το σκηνικό θυμίζει 1981: Δεν αναστρέφεται το ρεύμα υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ

Δημοσιεύεται στη σημερινή Αυγή
Στις 16 Οκτωβρίου 1981, δύο ημέρες προ των εκλογών που έφεραν το ΠΑΣΟΚ στην εξουσία με ποσοστό 48%, ο τότε Πρωθυπουργός Γ. Ράλλης είχε κάνει δημοσίως την πρόβλεψη ότι η Νέα Δημοκρατία θα ελάμβανε ποσοστό τουλάχιστον 45%. Αλλά έλαβε μόλις 36%. Λίγοι είχαν δώσει πίστη στην πρόβλεψη εκείνη, αφού οι περισσότεροι καταλάβαιναν ότι θα επικρατούσε το ΠΑΣΟΚ. Αλλά κανένας δεν περίμενε τόσο υψηλό ποσοστό. Ενδεχομένως ούτε ο ίδιος Α. Παπανδρέου. Στις εκλογές εκείνες δημιουργήθηκε ένα ρεύμα που παρέσυρε τα πάντα. Κάτι ανάλογο φοβούμεθα ότι συμβαίνει και τώρα.



 Αλλεπάλληλα λάθηΌλα φαίνεται να λειτουργούν υπέρ του κ. Τσίπρα. Απέναντί του έχει ένα σάπιο πολιτικό σύστημα, το οποίο δεν είναι σε θέση να αντισταθεί σε τίποτε. Και παρ' ότι ο ίδιος δεν προβλέπεται να το αλλάξει προς το καλύτερο, επί του παρόντος φέρεται ως ο πλέον αξιόμαχος πολέμιός του. Εξ ου και φαίνεται να κερδίζει τη μάχη. Το ίδιο ισχύει και στην αντιπαράθεσή του με την Ευρώπη. Τα λάθη χειρισμών που έγιναν κατά την τελευταία διετία από πλευράς Ευρωπαϊκής Ενώσεως και Ευρωπαίων ηγετών είναι τεράστια. Πρωτίστως ευθύνονται οι ελληνικές κυβερνήσεις για ό,τι συμβαίνει, αλλά και η Ευρώπη δεν είναι αμέτοχη. Έτσι, κάθε τι που λένε σήμερα οι Ευρωπαίοι, στην Ελλάδα στρέφεται εις βάρος τους και αποβαίνει προς όφελος του ΣΥΡΙΖΑ.
Αναλογιστείτε την απίστευτη αυτή ιστορία με το δημοψήφισμα. Μόλις προ εξαμήνου, Μέρκελ και Σαρκοζύ απέτρεψαν τον κ. Παπανδρέου να προκηρύξει δημοψήφισμα και αυτό τον οδήγησε σε παραίτηση. Τότε το δημοψήφισμα θα μπορούσε να αποτελέσει λύση. Απλώς ο κ. Παπανδρέου το ανήγγειλε χωρίς να έχει προσυνεννοηθή με τους Ευρωπαίους ηγέτες. Εξ ου και η αρνητική αντίδρασή τους. Αυτό λοιπόν που τότε δεν απεδέχθησαν οι Ευρωπαίοι ηγέτες και θα μπορούσε να αποτελέσει λύση -δοθέντος ότι στη συντριπτική του πλειονότητα ο ελληνικός λαός θα εψήφιζε υπέρ της παραμονής στο ευρώ- ήλθε μετά από έξι μήνες η κ. Μέρκελ να προτείνει στον κ. Παπούλια!
Όμως και εδώ ο χειρισμός ήταν ολέθριος. Ευθύς εξ αρχής έπρεπε να της λεχθή ότι δεν υπάρχει τέτοια συνταγματική δυνατότης, αφού για να προκηρυχθεί δημοψήφισμα πρέπει να το έχει εγκρίνει η Βουλή. Και σήμερα Βουλή δεν υπάρχει. Σε κάθε περίπτωση, οι "σκέψεις" που ανταλλάσσονται μεταξύ αρχηγών κρατών δεν είναι προς δημοσιοποίηση, διότι δημιουργούνται εντυπώσεις και το αποτέλεσμα είναι αρνητικό. Αυτό συνέβη τώρα. Παρά τη διάψευση της γερμανικής καγκελλαρίας ότι έγινε τέτοια πρότασις, η εντύπωσις που έμεινε είναι ότι η Γερμανία προσπάθησε να παρέμβει στα εσωτερικά ζητήματα της Ελλάδος. Ποιος ωφελείται από όλη αυτή την ιστορία; Μα αυτός που έχει σηκώσει το λάβαρο κατά της κ. Μέρκελ. Ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ.
Τόσο το εγχώριο πολιτικό σύστημα, όσο και η ευρωπαϊκή ηγεσία δεν φαίνεται να μπορούν να αναχαιτίσουν το ρεύμα που έχει δημιουργηθεί υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ. Με τις σπασμωδικές ενέργειές τους όχι μόνον δεν το περιορίζουν, αλλά το ενισχύουν. Τα δύο πρώην μεγάλα κόμματα (ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ.) δεν φαίνεται να έχουν καταλάβει τι ακριβώς συμβαίνει. Ο κ. Βενιζέλος ομολόγησε ότι το ΠΑΣΟΚ είναι σάπιο, αλλά αυτό δεν αρκεί. Ενόσω παραμένει αμετάβλητος ο βασικός κορμός των στελεχών του, δεν αλλάζει τίποτε. Ο δε πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας θεωρεί ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να αναχαιτισθεί με κεντροδεξιά πανστρατιά. Την οποία όμως δεν φαίνεται να εξασφαλίζει, αφού πανστρατιά σημαίνει όλες ανεξαιρέτως οι δυνάμεις της Κεντροδεξιάς.

 Κατακερματισμός της Ν.Δ.Στις εκλογές της 6ης Μαΐου, πέραν της Νέας Δημοκρατίας κατήλθαν αυτοτελώς άλλα 4 κόμματα με ηγέτες πρώην στελέχη της Νέας Δημοκρατίας: ΛΑΟΣ με Καρατζαφέρη, ΔΗΣΥ με Μπακογιάννη, Δράση με Μάνο, Ανεξάρτητοι Έλληνες με Καμμένο. Τα 4 αυτά κόμματα έλαβαν συνολικώς ποσοστό 17,9% (ΛΑΟΣ 2,9%, ΔΗΣΥ 2,6%, Δράση 1,8%, Ανεξ. Έλληνες 10,6%). Δηλαδή σχεδόν όσο έλαβε και η Νέα Δημοκρατία (18,8%). Ενόσω λοιπόν δεν επιδιώκεται σύμπραξις που να περιλαμβάνει όλους τους κατά καιρούς αποσκιρτήσαντες από τη Νέα Δημοκρατία, οι πιθανότητες ανασχέσεως του ρεύματος υπέρ του κ. Τσίπρα θα είναι περιορισμένες έως μηδαμινές.
Το σκηνικό όντως θυμίζει 1981, λίγο πριν από την άνοδο του ΠΑΣΟΚ στην εξουσία. Ο ΣΥΡΙΖΑ ασφαλώς δεν θα επαναλάβει τα συντριπτικά ποσοστά του ΠΑΣΟΚ. Ούτε καν θα τα πλησιάσει. Αλλά θα εκφράσει ένα λαϊκό ρεύμα, το οποίο δεν αναστρέφεται. Δεν υπάρχουν οι δυνάμεις που μπορούν να το αναστρέψουν. Το εγχώριο πολιτικό σύστημα είναι σάπιο, η δε Ευρώπη είναι σαστισμένη με αυτό που συμβαίνει στην Ελλάδα και αντιδρά σπασμωδικά. Έτσι κανένας δεν μπορεί να προβλέψει τι θα συμβεί την επόμενη ημέρα.
Το παραπάνω κείμενο είναι το κύριο άρθρο της "Εστίας"





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου