Πέμπτη 10 Φεβρουαρίου 2011

Συνέντευξη Τύπου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με την κατάθεση πρότασης νόμου για το μεταναστευτικό


Ομιλία του Προέδρου της Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ, κ. Αλέξη Τσίπρα
Η Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ αναλαμβάνει την πρωτοβουλία κατάθεσης πρότασης νόμου για ένα –ίσως– από τα πιο σημαντικά ζητήματα που έχουμε να αντιμετωπίσουμε και αντιμετωπίζουμε ήδη ως ελληνική κοινωνία. Για την ανάγκη, δηλαδή, ενός ριζικού αναπροσανατολισμού της μεταναστευτικής πολιτικής.
Το μεταναστευτικό είναι –θα έλεγε κανείς– μια βραδυφλεγής βόμβα στα θεμέλια της ελληνικής κοινωνίας και όποιος νομίζει ότι μπορεί να το αντιμετωπίσει με φράκτες, με καταστολή και με μαζικές απελάσεις είναι βαθιά γελασμένος. Αυτές οι προτάσεις, αυτά τα μέτρα –κατά την εκτίμησή μας– είναι προτάσεις που αφορούν την εσωτερική επικοινωνιακή κατανάλωση και δεν αντιμετωπίζουν το πρόβλημα. Το πρόβλημα είναι υπαρκτό, είναι βαθιά και μεγάλη υποκρισία όλων όσων κάνουν ότι δεν το καταλαβαίνουν, όλων όσων νομίζουν ότι το ανακάλυψαν πριν δύο εβδομάδες όταν 300 μετανάστες απεργοί πείνας προσπάθησαν να διεκδικήσουν το αυτονόητο – το δικαίωμα σε μια ζωή με αξιοπρέπεια.
Βεβαίως, τώρα που οι 300 μετανάστες βρίσκονται παρατημένοι και δε διακινδυνεύεται –με την παρουσία τους στη Νομική– η δημόσια εικόνα τάξης δεν ασχολείται κανείς μʼ αυτούς. Όμως λύση δεν είναι να κρύβουμε τα προβλήματα κάτω απʼ το χαλί. Η κυβέρνηση έχει αναλάβει το τελευταίο διάστημα, έχει αποφασίσει, όπως είπα πιο πριν, για λόγους εσωτερικής κατανάλωσης να επιδείξει μια σκληρή πυγμή. Όμως καμία δύναμη frontex και κανένας φράκτης δεν μπορεί να σταματήσει ένα φαινόμενο το οποίο έχει ως βάση την κρίση που επικρατεί στις χώρες από όπου αυτοί οι άνθρωποι φεύγουν. Και βεβαίως επειδή έχει απολέσει η κυβέρνηση κάθε δημοκρατικό και προοδευτικό ακροατήριο απευθύνεται μʼ αυτά τα αποσπασματικά και αναποτελεσματικά μέτρα στο συντηρητικότερο κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας. Ξεχνάνε, όμως, να μας πούνε ότι αν σήμερα η χώρα μας έχει γίνει χώρα υποδοχής και εγκλωβισμού χιλιάδων μεταναστών και προσφύγων, αποθήκη ανθρώπινων ψυχών αυτό οφείλεται κατά κύριο λόγο στο γεγονός ότι ο Γ. Παπανδρέου, ως Υπουργός Εξωτερικών και ο Μ. Χρυσοχοΐδης ως Υπουργός Δημόσιας Τάξης συνυπέγραψαν το Δουβλίνο ΙΙ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου