Κυριακή 20 Φεβρουαρίου 2011

Το βαρέλι των περικοπών δεν έχει πάτο


ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ
Αυτόνομη Παρέμβαση-Ανεξάρτητες Κινήσεις- Ανένταχτοι Εκπαιδευτικοί Π.Ε.


Φλεβάρης 2011
Συναδέλφισσα, συνάδελφε
Η επίθεση της κυβέρνησης συνεχίζεται και κλιμακώνεται με νέα μνημόνια σε βάρος της μισθωτής εργασίας, των κοινωνικών αγαθών, του δημόσιου πλούτου και της κοινωνίας. Ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη νέα επίθεση στα ασφαλιστικά και στα εργασιακά δικαιώματα για τους εργαζόμενους στο δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα με την δραματική περικοπή των επικουρικών συντάξεων και με αποκορύφωμα τη μείωση των αποδοχών μέσα από τη θεσμοθέτηση του νέου μισθολογίου στο δημόσιο το οποίο η κυβέρνηση αποκαλεί “ενιαίο” για να αποκρύψει ότι ούτε ενιαίο θα είναι ούτε νέο. Η μνημονιακή της δέσμευση για περικοπή 2,7 δις από τις δαπάνες για μισθοδοσία σε σχέση με το 2009 και την εξοικονόμηση σύμφωνα με τα επικαιροποιημένα μνημόνια 15 δις ως το 2014, θα σημάνει νέες μειώσεις με τη δήθεν αξιολόγηση και την ανταμοιβή των «ικανών», δηλ. των «δικών μας παιδιών».
Το μνημόνιο διαλύει το δημόσιο σχολείο, μαθητές και εκπαιδευτικούς
Μέσα από αυτές τις πολιτικές οι δαπάνες για την παιδεία έπεσαν φέτος για πρώτη φορά μεταπολιτευτικά χρονικά στο 2.75% του ΑΕΠ. Οι περισσότερες σχολικές μονάδες έχουν προχωρήσει σε παύση πληρωμών προς τις ΔΕΚΟ και τους προμηθευτές τους, καθώς αδυνατούν να προμηθευτούν ακόμα και πετρέλαιο θέρμανσης. Στην ίδια μνημονιακή λογική η συγχώνευση σχολικών μονάδων για καθαρά λογιστικούς και όχι παιδαγωγικούς λόγους σαρώνει όλη την επικράτεια της χώρας με άμεση συνέπεια την αύξηση των μαθητών κατά τμήμα και απρόσωπα σχολικά μεγαθήρια. Η αντισταθμιστική και η ειδική αγωγή πληρώνουν κι αυτές το τίμημα το μνημονίου και οι οργανικές θέσεις στην ειδική αγωγή οδεύουν προς κατάργηση. Τα Διδασκαλεία μετεκπαίδευσης καταργούνται, ο αριθμός των ελαστικά εργαζόμενων και κυρίως των αναπληρωτών και των ωρομισθίων μέσω ΕΣΠΑ εκτινάχθηκε στα ύψη, οι διορισμοί μειώνονται κι άλλο. Ακόμα και σήμερα, στη μέση της σχολικής χρονιάς, παραμένουν κενές θέσεις εκπαιδευτικών στα σχολεία, ενώ χάνονται χιλιάδες διδακτικές ώρες. Το «νέο σχολείο» που έρχεται θα είναι το σχολείο της βαρβαρότητας που μας ετοιμάζουν τόσο για τους μαθητές όσο και για τους εκπαιδευτικούς, θα είναι το σχολείο της αμάθειας και της υποταγής.

Αντεπίθεση στην επίθεση της κυβέρνησης
Το συνδικαλιστικό κίνημα της πρωτοβάθμιας οφείλει να αναδείξει τις δραματικές συνέπειες από την εφαρμογή αυτών των νεοφιλελεύθερων πολιτικών της κυβέρνησης και να οργανώσει την αντεπίθεση των εκπαιδευτικών και της κοινωνίας. Αυτή την ώρα είναι αναγκαία όσο ποτέ άλλοτε η εύρεση κοινού αγωνιστικού βηματισμού με όλους τους εργαζόμενους του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα με την κλιμάκωση των γενικών απεργιακών αγώνων και τον εμπλουτισμό του προγράμματος δράσης με νέες μορφές, δίνοντας κινηματικό χαρακτήρα στον αγώνα ολόκληρης της κοινωνίας. Ενός αγώνα που θα στοχεύει στην ανατροπή των νεοφιλελεύθερων κυβερνητικών πολιτικών, στην κατάργηση του Μνημονίου και στην απαλλαγή από την Τρόικα που ισοπεδώνουν εργασιακά και κοινωνικά δικαιώματα και οδηγούν τους εργαζόμενους στην εξαθλίωση.
Καταδίκη του κομματο-κυβερνητικού συνδικαλισμού
Οι συνδικαλιστικές παρατάξεις ΠΑΣΚ και ΔΑΚΕ δεν μπορούν πλέον να κρύβονται από το μαζικό κίνημα βάζοντας πλάτη σε αυτές τις πολιτικές. Η ανοχή που επέδειξαν όλα τα προηγούμενα χρόνια στους πολιτικούς τους «προϊσταμένους» πρέπει να τελειώσει. Είναι υπόθεση όλων μας να εμποδίσουμε τον αποπροσανατολισμό που επιχείρησε πρόσφατα η ΠΑΣΚ Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης επιτιθέμενη όχι στην κυβέρνηση αλλά στα συνδικάτα, δημιουργώντας συνθήκες διαίρεσης και απογοήτευσης. Δεν αναλαμβάνει τις ευθύνες της και φαίνεται πως δε διδάχτηκε από τη στάση της κατά την ψήφιση του Μνημονίου, όταν διαβεβαίωνε και καθησύχαζε τον κλάδο πως οι περικοπές δεν πρόκειται να είναι οριζόντιες και δεν αφορούσαν τους εκπαιδευτικούς, αλλά απλά τους υψηλόμισθους. Για άλλη μια φορά αναλαμβάνει να ρίξει νερό στο μύλο της κυβέρνησης που λιώνει εργαζόμενους, αλέθει δικαιώματα και συρρικνώνει εισοδήματα. Αποτελεί πρόκληση απέναντι στον ενωτικό αγώνα των εργαζομένων και τη Γενική απεργία στις 23 Φλεβάρη η κήρυξη αγώνα, με προμετωπίδα ένα “δίκαιο μισθολόγιο” βάλλοντας ανοιχτά ενάντια σε άλλους κλάδους εργαζομένων.
Καμία ανοχή, καμία συνενοχή. Όλοι στους δρόμους…
Οι εργαζόμενοι γνωρίζουν πολύ καλά πλέον πως οι όποιες διακηρύξεις για «αξιοκρατία» «ισότητα» «δικαιοσύνη» κ.ά. από την κυβέρνηση που τόσες φορές τους εξαπάτησε δεν είναι παρά κούφια λόγια που δεν πείθουν κανένα. Γνωρίζουν επίσης πως κι αν ακόμα προσωρινά αφήσουν “αλώβητους” κάποιους κλάδους εργαζομένων, σε βάθος χρόνου οι πολιτικές που υπαγορεύονται από τα συνεχώς αναθεωρημένα μνημόνια θα τους συντρίψουν κι αυτούς.
Καλούμε σύσσωμο τον εκπαιδευτικό κόσμο, τους εργαζόμενους, τους ανέργους και τους κοινωνικά αποκλεισμένους να δώσουμε ενωτικά τη μάχη της ολικής ανατροπής του συστήματος διακυβέρνησης που οδήγησε στη φτώχεια και στην ανεργία. Να δώσουμε τη δική μας απάντηση στα παπαγαλάκια της εξουσίας και σε όσους θησαυρίζουν από την κρίση, συμμετέχοντας ενεργά στη 48ωρη απεργία στις 22 και 23 του Φλεβάρη.

Απεργούμε και βγαίνουμε στους δρόμους.
Την Τρίτη 22/2 ΑΘΗΝΑ:11:00 στα Προπύλαια – ΘΕΣ/ΝΙΚΗ: 11:00 στο Άγαλμα Βενιζέλου.
Την Τετάρτη 23/2 ΑΘΗΝΑ: 11:00 στο Μουσείο - ΘΕΣ/ΝΙΚΗ: 10:30 στο Εργατικό Κέντρο
και σε όλες τις πόλεις στις συγκεντρώσεις των συνδικάτων

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου