Παρασκευή 3 Ιουνίου 2011

Χιλιάδες πολίτες λίγο πριν την πανευρωπαϊκή γιορτή

Με τα μάτια στραμμένα στις πανευρωπαϊκές συγκεντρώσεις της Κυριακής, χιλιάδες πολίτες βρέθηκαν χθες και πάλι, για 8η στη σειρά ημέρα, στην πλατεία Συντάγματος.
Ένα σκηνικό γνώριμο πια για τους Αθηναίους: Πάνω στην Αμαλίας "κατσαρολάδα", συνθήματα, χοροί, σημαίες ελληνικές, αλλά και από όλο τον κόσμο, μικροί και μεγάλοι διατρανώνουν την οργή τους για τα μέτρα και τις "κλεμμένες τους ζωές", όπως έγραφε μια πικέτα. Κάτω, στην πλατεία, άνθρωποι και πάλι όλων των ηλικιών σε ένα "όργιο" αμεσοδημοκρατίας. Όπου σταθείς κι όπου βρεθείς, ομάδες για όλα τα θέματα, την πολιτική, την εργασία, την παιδεία κ.ο.κ. συζητούν μέχρι τις 9 μ.μ., οπότε ξεκινά η ανοιχτή λαϊκή συνέλευση. Ομάδες που συγκεντρώνουν εκατοντάδες ανθρώπους από διαφορετικές γειτονιές και με διαφορετικά ενδιαφέροντα, που, όπως φαίνεται, τους ενώνει η ανάγκη να μιλήσουν, να ακούσουν, να σχεδιάσουν δράσεις, να επικοινωνήσουν.
Ένα πολύχρωμο πλήθος σε μια πολύχρωμη πλατεία, στολισμένη σε κάθε σπιθαμή της από χαρτόνια με συνθήματα, με στίχους ποιητών, με μηνύματα που έγραψαν κάποιοι από το πλήθος. Με τις σκηνές να έχουν καταλάβει κάθε γωνιά στα γκαζόν. Καθημερινά η βόλτα στην πλατεία κρύβει νέες εκπλήξεις: Χθες, προχωρώντας ανάμεσα στους Αγανακτισμένους, λίγο παρακάτω από την ομάδα σίτισης, με φόντο μια πολύχρωμη, ζωγραφισμένη τέντα, κάποιοι έδιναν μαθήματα ρέικι σε δεκάδες νέους και νέες που είχαν συγκεντρωθεί. Πιο πίσω, μια ιδιότυπη έκθεση φωτογραφίας και ζωγραφικής με θεματική -τι άλλο από την πολιτική ηγεσία; "Η γωνιά των προδοτών" έχει ονομαστεί και είναι αφιερωμένη στον Γ. Παπανδρέου και τον Θοδ. Πάγκαλο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου