Σάββατο 30 Ιουνίου 2012

Κίνημα "δεν πληρώνω εφορία" φοβάται το υπουργείο Οικονομικών



 Το φαινόμενο αθρόας αποφυγής -εκ μέρους των φορολογουμένων- υποβολής φορολογικών δηλώσεων φοβάται το υπουργείο Οικονομικών. Η ανησυχία αυτή προκύπτει από τη γενικευμένη διαπίστωση ότι πολλά νοικοκυριά αδυνατούν να πληρώσουν τα πέραν πάσης λογικής υπέρογκα χαράτσια του φόρου εισοδήματος, της εισφοράς αλληλεγγύης και του τέλους επιτηδεύματος. Για τον λόγο αυτόν έχει σημάνει συναγερμός στο υπουργείο. Οι ενδείξεις για κίνδυνο εκτεταμένης επιλογής από πολλούς φορολογούμενους να μην υποβάλουν φέτος δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος για να αποφύγουν την πληρωμή των υπέρογκων φόρων που αναμένεται να προκύψουν είναι ισχυρές: μέχρι χθες είχε υποβληθεί μόλις το ένα τρίτο των δηλώσεων και ενώ η προθεσμία για την υποβολή του συνόλου των 5,7 εκατομμυρίων φετινών δηλώσεων λήγει σχεδόν σε 2 εβδομάδες (16 Ιουλίου). Αυτό σημαίνει πως απομένουν μόλις 17 ημέρες μέσα στις οποίες θα πρέπει να υποβληθούν συνολικά 3,8 εκατομμύρια δηλώσεις!
Έτσι, προκειμένου να αποφευχθεί ο κίνδυνος κατάρρευσης των φορολογικών εσόδων από το ενδεχόμενο μαζικής άρνησης υποβολής δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος, οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών σχεδιάζουν να εντοπίσουν και να "οχλήσουν" όσους φορολογούμενους δεν τις υποβάλουν μέσα στις προβλεπόμενες προθεσμίες: οι παραβάτες θα εντοπίζονται άμεσα και θα καλούνται να καταθέσουν τις δηλώσεις τους εκπρόθεσμα στις αρμόδιες ΔΟΥ, καταβάλλοντας υπέρογκα ποσά πρόσθετων φόρων, καθώς η φορολογική νομοθεσία προβλέπει ποινές - σοκ.


Αμέσως μετά τη λήξη της προθεσμίας για την υποβολή των δηλώσεων η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών θα διενεργήσει διασταυρώσεις για να ελέγξει ποιοι από όσους υπέβαλαν πέρυσι δήλωση δεν έκαναν το ίδιο και φέτος. Όσοι διαπιστωθεί ότι δεν υπέβαλαν τις φετινές δηλώσεις τους θα παραλάβουν ειδοποιήσεις ή θα λάβουν τηλεφωνικές κλήσεις από το υπουργείο Οικονομικών, με τις οποίες θα κληθούν να καταθέσουν τις δηλώσεις τους εκπρόθεσμα στις ΔΟΥ. Οι παραβάτες θα χάνουν το αφορολόγητο όριο των 5.000 ευρώ και θα πληρώνουν επιπλέον φόρο 2,5% επί του συνολικού τους εισοδήματος, πέραν του ότι θα πρέπει να πληρώσουν τον προκύπτοντα φόρο με προσαύξηση 1,5% για κάθε μήνα καθυστέρησης.

 Πηγή: Αυγή

ΘΑΝ. ΠΑΝ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου