Παρασκευή 16 Μαρτίου 2012

Ομιλία του Gregor Gysi Προέδρου της Κ.Ο. του κόμματος «Η Αριστερά» (Die Linke) στο Γερμανικό Ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο





Κύριε Πρόεδρε! Κυρίες και κύριοι! Κυρία Καγκελάριε, στην πρώτη φράση της ομιλίας σας είπατε ότι πρόκειται για μια κρίση χρέους. Νομίζω ότι αυτό δεν είναι η αλήθεια. Η αλήθεια είναι ότι το δημόσιο χρέος έχει αυξηθεί, καθώς είχαμε μια οικονομική κρίση που προκλήθηκε από τις τράπεζες και τους κερδοσκόπους. Θα πρέπει να το προσθέσετε αυτό. Διαφορετικά, νομίζει κανείς ότι φταίνε τα κράτη. Όχι, πρώτα απ’ όλα υπεύθυνοι είναι οι τραπεζίτες και οι κερδοσκόποι, στους οποίους τα κράτη αντιδρούν εντελώς λάθος.Το πρώτο σχέδιο διάσωσης ήταν περίπου 110 δισ. ευρώ, τον Μάιο του 2010. Θα πρέπει να πω σήμερα ότι η πρώτη διάσωση απέτυχε. Ο στόχος ήταν τότε, ότι μέχρι το 2014 η Ελλάδα θα είχε ανακτήσει την πιστοληπτική της ικανότητα. Φυσικά δεν τίθεται τέτοιο θέμα πλέον. Απλά το αναφέρω.
Τώρα, πρέπει να αποφασιστεί το δεύτερο πακέτο διάσωσης, αν και πρόκειται για λανθασμένη έννοια, αλλά δεν πειράζει. Πρόκειται για επιπλέον πακέτο 165 δις. €. Σε αυτά προστέθηκαν άλλα 24,4 δις. € από το πρώτο πακέτο διάσωσης, τα οποία δεν καταναλώθηκαν. Ακόμα προστίθενται άλλα 35 δισ. € βοήθεια για να αντισταθμιστούν οι απώλειες των τραπεζών που πληρώνουν επίσης οι φορολογούμενοι. Ποιος είναι ο στόχος τώρα; Το χρέος πρέπει να μειωθεί από το 164% στο 120% του ΑΕΠ το 2020. Αυτό είναι εντελώς εξωπραγματικό.
Η τρόικα που παρακολουθεί -με την ευκαιρία, κ. Brüderle, προφέρετε σωστά τη λέξη “τρόϊκα”, αλλά οι περισσότεροι στην κυβέρνηση το προφέρουν λάθος, δεν λέγεται τρούικα. Η λέξη προέρχεται από τα ρωσικά. Ρωτήστε την κυρία Καγκελάριο, θα συμφωνήσει μαζί μου.

Ούτε η ίδια η τρόικα δεν πιστεύει ότι είναι δυνατή μια τέτοια μείωση χρέους, όπως προκύπτει από ένα εσωτερικό έγγραφο.
Το πακέτο διάσωσης δεν προορίζεται για τις Ελληνίδες και τους Έλληνες, αλλά αποκλειστικά για τις τράπεζες, τους επενδυτές και τα hedge funds. Αυτοί παίρνουν τα χρήματα, κανένας άλλος.
Επιπλέον, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και οι εθνικές κεντρικές τράπεζες έχουν αγοράσει ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου από τις ιδιωτικές τράπεζες αξίας 70 δισ. ευρώ. Αυτά είναι -λυπάμαι κυρία Καγκελάριος- ευρωομόλογα. Επειδή αυτά τα κρατικά ομόλογα ανήκουν είτε στην Κεντρική Τράπεζα μας είτε στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, εγγυώνται για αυτά μόνο οι φορολογούμενοι της ευρωζώνης και ιδιαίτερα οι γερμανοί φορολογούμενοι.
Mόλις tα υπολόγισα κ. Καγκελάριε: Αν τα υπολογίσουμε όλα – τόσο η διάσωση των τραπεζών και ομόλογα – τότε μιλάμε για ένα συνολικό πακέτο αξίας 345 δισ. €. Τα πακέτα διάσωσης μαζί με τα ευρωομόλογα. Οι Γερμανοί εγγυώνται σε αυτά με ένα ποσό των 100 δισ. €. Εάν θα μπορούσαμε τουλάχιστον να πούμε ότι έτσι βοηθούμε την Ελλάδα, τότε το όλο πράγμα θα είχε νόημα. Αλλά δεν βοηθάμε την Ελλάδα ούτε με ένα ευρώ. Μέχρι τώρα βάζουμε τα χρήματα στην άμμο. Αυτό ισχύει τόσο για την Ελλάδα όσο και για την Γερμανία.
Το έχω ξαναπεί: Επίσης τα 165 δισ. € θα χρησιμοποιηθούν για τις επαπειλούμενες απώλειες των ιδιωτικών τραπεζών και των hedge funds. Όλα θα κοινωνικοποιηθούν, και ο φορολογούμενος θα έχει πάλι την ευθύνη.
Επιπλέον, γίνεται το εξής: Σας παρακαλώ! Δεν γίνεται καν συζήτηση για αυτό. Τα Χριστούγεννα του 2011 χορηγήθηκε από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ένα δάνειο των 500 δισ. ευρώ στα φανταστικό συντελεστή 1% στις μεγαλύτερες ιδιωτικές τράπεζες στην Ευρώπη – και όλο αυτό για τρία χρόνια. Τώρα, οι μεγάλες ιδιωτικές τράπεζες λαμβάνουν από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, άλλα 500 δισ. ευρώ, πάλι με 1% και πάλι για τρία χρόνια. Αυτό είναι καθαρή περιπέτεια: 1 τρις € μόνο για την ρευστότητα των τραπεζών. Κανείς δεν ρωτά, από πού προέρχονται τα χρήματα. Θα τυπωθεί χρήμα, κ. Καγκελάριε, πως αλλιώς θα τα βρείτε, για να το θέσουμε απλά.
Το θράσος συνιστάται στο γεγονός ότι οι τράπεζες βουλιάζουν στα μετρητά. Αν αγοράσουν οι τράπεζες τώρα κρατικά ομόλογα, από την Ιρλανδία, την Πορτογαλία ή την Ισπανία, θα ζητήσουν τουλάχιστον 3% έως 4% επιτόκιο. Όμως, πρέπει να πληρώσουν μόνο 1% επιτόκιο. Τι γίνεται όμως με τους πολίτες; Αν πάρουν ένα δάνειο από την τράπεζα, τότε πρέπει να πληρώσουν 13% ή 18% επιτόκιο. Αλλά οι τράπεζες μας πληρώνουν μόνο το 1%. Αυτό είναι ένα ξεδιάντροπο, για να λέμε τα πράγματα με τ’ όνομα τους.
Υπάρχει επίσης μια κατάφωρη παραβίαση του δικαιώματος της ιδιοκτησίας. Σίγουρα θα αναρωτιέστε ότι καυτηριάζω την παραβίαση του δικαιώματος της ιδιοκτησίας. Αλλά θα το κάνω. Θα σας το εξηγήσω: Κανονικά, κάθε ιδιοκτήτης είναι υπεύθυνος για την ιδιοκτησία του. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να βγάλει κέρδος από αυτήν, αλλά αν έχει απώλειες ή χρέη, πρέπει επίσης να είναι υπεύθυνος γι’ αυτά. Αυτό ισχύει για τον κάθε πολίτη και για όλες τις επιχειρήσεις.
Απλά ρωτήστε έναν φούρναρη που είναι χρεωμένος, αν μπορεί να προσφύγει στην κυβέρνηση να του δώσει ένα δάνειο με χαμηλό επιτόκιο στο 1%, έτσι ώστε να μπορέσει να ξεπληρώσει το χρέος του.
Απλά ρωτήστε τον ιδιοκτήτη ενός ακινήτου, αν έχει μια τέτοια ευκαιρία. Οι μόνοι που δεν παίρνουν κανένα ρίσκο είναι οι τράπεζες. Παίρνουν πάντα τα κέρδη, αλλά δεν είναι υπεύθυνες για τα χρέη, αυτά τα αναλαμβάνουν οι φορολογούμενοι. Αυτό προσβάλλει σοβαρά το δικαίωμα της ιδιοκτησίας.
Επιτρέψτε μου να σας υπενθυμίσω: Διαθέσαμε 480 δισ. € σε μια ομπρέλα προστασίας για τις τράπεζες. Κανείς δεν μιλάει πια για αυτό, επειδή έγινε πριν από δύο χρόνια. Τώρα η ομπρέλα προστασίας αναβιώνει, θα ρεύσει και άλλο χρήμα.
Έχω ήδη μιλήσει για το 1 τρις € που χορηγήθηκαν τα Χριστούγεννα και τώρα, τον Φεβρουάριο στις τράπεζες. Θα πρέπει να σκεφτούμε, ποια ποσά ρέουν στα ταμεία των τραπεζών. Για όλα φέρουν ευθύνη οι φορολογούμενοι. Αυτό είναι ένα σκάνδαλο, και παρεμπιπτόντως καταστρέφει το σύνολο του οικονομικού συστήματος. Δεν χρειαζόμαστε τράπεζες που παίρνουν κάθε ρίσκο, διότι για κάθε απώλεια εγγυώνται οι φορολογούμενοι και όχι αυτές οι ίδιες.Ως εκ τούτου, το αίτημα μας είναι πλήρως δικαιολογημένο: Εάν οι φορολογούμενοι πρέπει να πληρώνουν όλα τα χρέη των τραπεζών, τότε οι τράπεζες θα πρέπει γίνουν δημόσια ιδιοκτησία. Θα ήθελα οι φορολογούμενοι να καρπωθούν και τα κέρδη και όχι μόνο τα χρέη. Αυτό ακριβώς πρέπει να αλλάξει.
Επιπλέον, οι μεγάλες ιδιωτικές τράπεζες είναι πολύ μεγάλες. Πρέπει να μικρύνουν. Θα σας πω μόνο ένα λόγο: Η κ. Kohl, που κάνει το ρεπορτάζ για το χρηματιστήριο στην τηλεόραση μου είπε στην εκπομπή του κ. Jauch: Αν ήσασταν καγκελάριος της Γερμανίας – ομολογώ, μια απίθανη ιδέα-, αλλά το είπε -
Θα πρέπει και εσείς επίσης, να διασώσετε την Deutsche Bank από την χρεωκοπία.
Και είπα, αυτό δείχνει ότι οι τράπεζες είναι πολύ ισχυρές.
Γιατί είμαστε όλοι τόσο ευάλωτοι σε εκβιασμούς; Γι’ αυτό πρέπει να συρρικνώσουμε τις τράπεζες. Ακόμα και μια τράπεζα πρέπει να είναι σε θέση να πάει σε πτώχευση. Μπορούμε πάντα να σώσουμε τις αποταμιεύσεις των ανθρώπων, αλλά δεν πρέπει να σώσουμε τις τράπεζες. Αν πρέπει να τις σώσουμε, τότε είναι πολύ ισχυρές. Γι’ αυτό λέω: Μείωση, απαραίτητα ρύθμιση και διαμόρφωση ενός δημόσιου τραπεζικού συστήματος, όπως τα Ταμιευτήρια (Sparkassen). Αλλά όχι όπως οι τράπεζες των κρατιδίων, επειδή αυτές δέχονται εντολές από το Υπουργείο Οικονομικών. Δεν το θέλω αυτό. Θέλω να σχεδιαστεί όπως τα Ταμιευτήρια. Με τα Ταμιευτήριο δεν είχαμε στην κρίση την παραμικρή δυσκολία. Τα Ταμιευτήρια είναι δημόσια και πολύ χρήσιμα.
Τώρα έρχομαι και πάλι στο πακέτο για την Ελλάδα. Αυτό που ζητάτε είναι τόσο αντικοινωνικό που μου προκαλεί κάτι παραπάνω από έκπληξη. Όπως εσείς κ. Brüderle, το ότι μπορείτε να μιλάτε, για κράτος ευημερίας (στην Ελλάδα) αυτό είναι μια περιπετειώδης αλαζονεία, πρέπει να σας πω.
Τι κάνουμε λοιπόν; Εμείς τους λέμε: Ο κατώτατος μισθός στην Ελλάδα πρέπει να περικοπεί από 751 € στα 586 €. Αυτό είναι για σας ένα κράτος ευημερίας; Οι μισθοί πρέπει να μειωθούν κατά 22%. 15000 άτομα θα πρέπει να απολυθούν φέτος από το δημόσιο και 150000 άτομα μέχρι το 2014. Οι συντάξεις θα μειωθούν κατά τα επόμενα τρία χρόνια κατά 14 δισ. ευρώ. Και έρχεστε μετά εδώ και μας μιλάτε για κράτος ευημερίας;
Οι συνέπειες των πολιτικών του παρελθόντος, τη μείωση των μισθών, των συντάξεων και των παροχών και οι ιδιωτικοποιήσεις είναι οι εξής: Εδώ και τρία χρόνια υπάρχει μια οικονομική κρίση. Υπάρχει μια μείωση των επενδύσεων στην Ελλάδα κατά 50%. Η ανεργία έχει αυξηθεί από το 9% στο 21%. Η ανεργία των νέων αυξήθηκε στο 50%. Υπάρχουν λιγότερα φορολογικά έσοδα και αρνητική ανάπτυξη. Και εσείς, κυρία Καγκελάριε, μιλάτε για πρόοδο. Ποια είναι η πρόοδος που συντελέστηκε στην Ελλάδα; Δεν υπάρχει καμία πρόοδος.
Το χρέος έχει αυξηθεί κατά 50 δισ. ευρώ. Δεν έχουμε τώρα πλέον χρέος 130% του ΑΕΠ, αλλά 170% του ΑΕΠ.
Όταν βλέπουμε ότι αυτή η καταστροφική και αυστηρή λιτότητα δεν μας οδηγεί στην σωτηρία της Ελλάδας, αλλά αντιθέτως, στο γεγονός ότι η Ελλάδα οδηγείται περαιτέρω στην καταστροφή, τότε θα πρέπει να διορθώσουμε την πορεία.
Το γνωρίζουμε καλά. Οι νικήτριες δυνάμεις του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου συμφώνησαν στην συνθήκη των Βερσαλλιών να ταπεινώσουν την Γερμανία μέχρι το μεδούλι. Αυτό δεν ήταν ο μόνος, αλλά ένας από τους λόγους για τους οποίους ο εγκληματίας Χίτλερ και το εθνικοφασιστικό κόμμα ισχυροποιήθηκαν τόσο. Οι νικητές του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου – κυρίως στην Δύση- ήταν πολύ πιο έξυπνοι και αποφάσισαν μικρότερες αποζημιώσεις και το Σχέδιο Μάρσαλ για την ανοικοδόμηση. Κάνετε στην Ελλάδα Βερσαλλίες. Οι Έλληνες, όμως χρειάζονται Μάρσαλ. Αυτό έχει σημασία. Και αυτό ακριβώς δεν συμβαίνει.
Θέτουμε σε κίνδυνο την αλληλεγγύη εντός της κοινωνίας και μεταξύ των κοινωνιών. Αυτό είναι καταστροφικό για την Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Θέτουμε σε κίνδυνο τη δημοκρατία. Εάν δύο άνδρες που είχαν ηγετικές θέσεις σε αμερικανικές τράπεζες, είναι τώρα επικεφαλής στην Ελλάδα και την Ιταλία – και αυτό χωρίς εκλογές – τότε νομίζω αυτό ότι είναι ήδη περιπετειώδες και δεν θέλω να μιλήσω γι ‘αυτό.
Ο κ. Schäuble πρότεινε στους Έλληνες, να αναβάλουν τις εκλογές, επειδή δεν του ταιριάζουν. Θέλω μόνο να πω: Που ζούμε, πραγματικά;
Και ο υπουργός Εσωτερικών Friedrich θέλει να αναγκάσει την Ελλάδα να βγει από το ευρώ.
Rorbert Lammert, Πρόεδρος:
Κ. Gysi, μπορεί να σας θέσει ο συνάδελφος Beck ένα ερώτημα;
Dr. Gregor Gysi (Η Αριστερά):
Ναι.
Volker Beck (Κολωνία) (Συμμαχία 90/The Πράσινοι):
Θέλω να σας ρωτήσω τι θέλατε ακριβώς να πείτε με την δήλωση σας για την Συνθήκη των Βερσαλλιών. Θέλατε να τονίσετε το νόημα «κάτω η Συνθήκη της ντροπής των Βερσαλλιών», όπως ακουγόταν παλιότερα στην Δημοκρατία της Βαϊμάρης;
Έμεινα πραγματικά λίγο άναυδος.
Δεν μπορείτε να εξιστορείτε τέτοιου είδους συνθήματα χωρίς το ιστορικό τους πλαίσιο. Τι έγινε το 1870/71, ποια ήταν η προϊστορία και ποιο ήταν το ιστορικό πλαίσιο; Πώς αξιολογείτε τα επιχειρήματα για την ευθύνη σε σχέση με τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο;
Dr. Gregor Gysi (Η Αριστερά):
Θα σας πω, αν και δεν μπορώ να σας κάνω ολόκληρη ιστορική παρουσίαση, αυτό θα έπαιρνε πολύ χρόνο. Στις Βερσαλλίες, οι νικητές κάθονταν μαζί, αυτό ήταν απολύτως σωστό, αλλά επίσης είναι σωστό το ότι υπέγραψαν μια σύμβαση. Αλλά πήγαν πολύ μακριά, επειδή δεν μπορούσαν να σταματούν να νικάνε. Έτσι ταπείνωσαν σε τέτοιο βαθμό την Γερμανία, οικονομικά, κοινωνικά και πολιτικά που ο Χίτλερ με το εγκληματικό κόμμα του το αξιοποίησε. Αυτό τους προσάπτω. Σ’ αυτό το σημείο οι δυτικές δυνάμεις μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο ήταν πολύ σοφότερες.
(Thomas Oppermann (SPD): Τι έχει να κάνει αυτό με την Ελλάδα;)
Με το ότι είπαν: Εμείς δεν κάνουμε πάλι αυτό, το κάνουμε με διαφορετικό τρόπο. Αυτό είναι το ζητούμενο. Αν δεν το καταλαβαίνετε αυτό, τότε λυπάμαι.
( – Thomas Oppermann (SPD) : Απαράδεκτο – Jürgen Trittin (Συμμαχία 90/Πράσινοι):Ντροπή σας. Αυτό είναι πραγματικά σχετικό!)
Τώρα δεν προλαβαίνω να μιλήσω για την δανειακή σύμβαση και λέω σύντομα το εξής: Η δανειακή σύμβαση είναι καταστροφική, γιατί εισάγει το φρένο χρέους σε ολόκληρη την Ευρώπη. Καθιστά την πολιτική, αδύναμη να ενεργήσει.
(Norbert Barthle (CDU / CSU):! Αντίθετα!)
Λόγω αυτού πάμε σε αντιδημοκρατικές καταστάσεις. Δεν έχει σημασία ποια κυβέρνηση είναι στην εξουσία, δεν μπορεί πλέον να ενεργεί υπεύθυνα. Τώρα μεταφέρετε τον λάθος δρόμο που χάραξε η Γερμανία με την Ατζέντα 2010 και το φρένο του χρέους, σε ολόκληρη την Ευρώπη. Με την δική μας φύση οι άνθρωποι δεν θα ανακάμψουν.
Πρέπει να γίνουμε πιο σοφοί όσον αφορά στην Ευρώπη.
Και καταλήγω – ο χρόνος μου τελειώνει, κ. Πρόεδρε της Βουλής – σας λέω το εξής: Άκουσα την γενναία αντιπολιτευτική ομιλία του κ. Steinbrück (Σοσιαλδημοκράτες), τώρα θα κάνει και η κ. Künast (Πράσινοι) μια γενναία αντιπολιτευτική ομιλία, και μετά θα υπερψηφίσουν την πρόταση της κυβέρνησης. Έτσι γίνεται πάντα.
(Thomas Oppermann (SPD): Είμαστε τυχεροί που τελειώνει η ομιλία σας!)
Δεν έχει σημασία αν είναι η ψηφοφορία για τον πόλεμο στο Αφγανιστάν, η για την Ατζέντα 2010 -
Norbert Lammert Πρόεδρος: κ. συνάδελφε.
Dr. Gregor Gysi (Η Αριστερά):Ή τα πακέτα για την Ελλάδα: πάντα επικρατεί μια σάλτσα συναίνεσης μεταξύ των Χριστιανοδημοκρατών, των Χριστιανοκοινωνιστών, των Σοσιαλδημοκρατών, των Φιλελεύθερων Δημοκρατών και των Πρασίνων. Αλλά ευτυχώς υπάρχει η Αριστερά μια δύναμη που έχει το θάρρος να πει όχι.
Σας ευχαριστώ.
Πηγή ecoleft




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου