Σάββατο 5 Μαρτίου 2011

Συνασπισμός ετών δεκαεννέα

Του Άγγελου Μανταδάκη
Ένας φίλος και σύντροφος από τη Μυτιλήνη, ο Δημήτρης Μάντζαρης, μου έλεγε προ ημερών ότι από τα τριάντα χρόνια της οργανωμένης ζωής του στην αριστερά τα είκοσι σχεδόν είναι στον Συνασπισμό.
Σκέφτηκα ότι αυτό αφορά και χιλιάδες άλλους άνδρες και γυναίκες της Αριστεράς που συμπορευόμαστε εδώ και δεκαετίες. Με πολλούς ξεκινήσαμε από την ΚΝΕ, περάσαμε στο ΚΚΕ και έπειτα στον Συνασπισμό. Εκεί που σε μια ιστορική συνάντηση βρεθήκαμε με συντρόφους και συντρόφισσες της «άλλης όχθης» και συνομολογήσαμε την ανάγκη της υπέρβασης τόσο του μοντέλου του «υπαρκτού» όσο και της παραδοσιακής σοσιαλδημοκρατίας.
Έτσι προέκυψε ο ΣΥΝ. Της Αριστεράς και της Προόδου αρχικά, της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας μετέπειτα. Για πολλούς από εμάς - όπως ο φίλος ο Δημήτρης - η διαδρομή μας πλέον στον Συνασπισμό γίνεται βιωματική. Καλύπτει το μεγαλύτερο μέρος της ένταξής μας στην Αριστερά. Μας διαμορφώνει ταυτότητα.
Από τότε που ο ΣΥΝ πολιτογραφήθηκε με τη δική μας απόφαση σε ενιαίο κόμμα, πέρασαν δεκαεννέα χρόνια και άλλαξαν πολλά. Σήμερα ο κόσμος βιώνει μια μεγάλη κρίση, που ανοίγει όλα τα κεφάλαια που αφορούν την αριστερά και την κοινωνία. Αλλά όπως λέει και ο γνωστός Ισπανός φιλόσοφος και διανοητής Φερνάντο Σαβατέρ, η αριστερά δεν παύει να είναι η δύναμη εκείνη που υπερασπίζεται την έννοια της κοινωνίας.
Η συνέχεια εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου